Se zlatem na věčné časy


Dr. Zkáza varuje: zhroutí se trhy Miroslav Cvrček | (Tištěný Reflex, 3. 12. 2009) Reflex 49/2009

09.01.2010 20:20

Marc Faber - nejbystřejší analytik světové ekonomiky předvídá špatné časy

Přezdívku si získal DÍKY PŘESNÝM PŘEDPOVĚDÍM několika ekonomických krizí. Viděl je vždy s předstihem, když se většina ještě radostně tetelila nad rostoucími křivkami. Je švýcarský finančník MARC FABER geniální?

 

'Čekají nás špatné časy, skutečná krize teprve přijde,' tvrdí M. Faber

Foto: Isifa.com

 

Během 19. října 1987 se zřítil index americké burzy Dow Jones o více než 22 procent. Největší jednodenní propad v historii se zapsal do dějin jako "černé pondělí". Ovšem ne pro všechny. Týden před krachem totiž Faber doporučil svým klientům, aby z akciového trhu utekli.

 

FALEŠNÉ BOHATSTVÍ

 

V té době žil rodák z Curychu už čtrnáct let v Hongkongu, kde pracoval pro americké investiční banky. Znalost Asie se mu bohatě vyplatila, když předpověděl propad japonské burzy v roce 1990. Hodnota indexu Nikkei během toho roku spadla o polovinu a v následujících třinácti letech o osmdesát procent. Japonské hospodářství se propadlo do tzv. ztracené dekády doprovázené nulovým růstem.

 

Faber díky své předpovědi opět slušně vydělal. Ve stejném roce se také osamostatnil a založil vlastní firmu Marc Faber Limited, jež se zabývá investicemi a spravuje majetek movitých klientů.

 

Faber rovněž varoval před asijskou krizí, která vypukla v roce 1997 a obnažila nahromaděné potíže v Rusku, jež se ocitlo na pokraji kolapsu. "Znám důvody pozadí asijské krize. Ale proč se to stalo v červnu 1997, a ne v lednu 1996 nebo dubnu 1998? Já nevím, psychologie se prostě mění," řekl Faber na jaře roku 2006 pro švýcarské noviny Swissinfo. To už ale prorokoval nejtěžší světovou krizi od dob Velké deprese z třicátých let.

 

LEVNÉ PENÍZE

 

Ve stejném článku psal o tom, že americká politika tištění stále většího množství dolarů bude mít vážné důsledky. Přitom v té době byl ještě tehdejší šéf americké centrální banky Alan Greenspan zahalen aureolou mistrného bojovníka proti krizím.

 

Jenže pečlivý čtenář Faberových komentářů si mohl detailní scénář krize, jež začala v roce 2007 americkým propadem hypotečního trhu, přečíst už v říjnu 2005! Faber ve svém textu obvinil Greenspana, že tisknutím peněz a levnými úvěry vyvolal bublinu, jež vytvořila iluzi bohatství a růstu, která však velmi brzy skončí. Kvůli Greenspanově politice si lidé mysleli, že ceny domů porostou donekonečna, a tak si pořizovali hypotéky na spotřební výdaje místo toho, aby spořili.

 

"Jednou růst cen domů skončí a domácnosti už nebudou moci financovat své domovy novými půjčkami za nižší úroky, spotřebitelská nálada spadne a povede k větším úsporám a ruku v ruce s tím k recesi," napsal před čtyřmi lety Faber přesnou předpověď, již doplnil i o odhad dalšího chybného chování Fedu (Americké centrální banky): "Až Fed zaznamená, že růst cen aktiv (hlavně domů), jenž podporoval spotřebu, skončil, ještě jednou roztočí tiskárnu na peníze." A přesně to se také stalo.

 

Deflace, které se teď všichni bojí jako čert kříže, podle Fabera vůbec není problém. Tím je naopak předchozí inflace vyvolaná oním tisknutím peněz. A Faber jde ještě dál a provokuje tvrzením, že navzdory všeobecnému děsu z deflace je to právě pokles cen, jenž je spojen s ekonomickým pokrokem.

 

CO BUDE DÁL?

 

Faberovy předpovědi neskončily. Naopak nabírají na síle. Začátkem letošního roku řekl, že kvůli nově tisknutým penězům akcie vyletí strmě vzhůru. Od března do začátku listopadu pak americká burza vzrostla o více než polovinu. V současné době se růst zastavuje. To však Faberovy posluchače nepřekvapilo. Na konci léta totiž předpověděl i to. Co říká Faber teď?

 

"Čekají nás špatné časy, skutečná krize teprve přijde," tvrdí. Podle něj kvůli politice centrálních bank a vlád selhávají papírové peníze jako uchovatel hodnoty. Radí proto, aby lidé investovali do zlata či půdy. Hlavně ve Spojených státech, které podle něj čeká hyperinflace.

 

Komu se zdá, že Faber vidí za krizí volný trh a kapitalismus, šeredně se plete. Podle něj za krizi mohou hlavně zásahy americké vlády a centrální banky, bez nichž by se ekonomika uzdravovala lépe. Kvůli zásahům do ekonomiky předvídá Faber totální zhroucení trhů a zadlužených vlád v horizontu deseti let.

 

A odpověď na úvodní otázku? Marc Faber se liší tím, že si uchoval selský rozum a říká věci narovinu. Neuslyšíte od něj nesmysl, že spoření škodí ekonomice. Nikdy neříká, že akcie porostou prostě proto, že rostly doposud. Marc Faber není geniální, ale pokud sledujete jeho komentáře, máte náskok několika skoků před ostatními.

—————

Zpět