Se zlatem na věčné časy


Cena zlata příští rok vystoupí na 1700 dolarů, tvrdí analytik

24.09.2010 16:45

Cena zlata příští rok vystoupí na 1700 dolarů, tvrdí analytik

Zlaté cihly, trezor - ilustrační foto.

vydáno: 22.09.2010, 19:36 | aktualizace: 22.09.2010 21:47

Londýn - Přestože se cena zlata v posledních dnech vytrvale zvyšuje a láme jeden rekord za druhým, velká část analytiků je přesvědčena, že zlato bude zdražovat i nadále. Krátkodobě cenu asi čeká výraznější korekce, dlouhodobě ale bude zlato profitovat ze ztráty důvěry v papírovou měnu, tvrdí odborníci. Už příští rok by se tak podle některých předpovědí mohla vyšplhat i nad 1700 dolarů za troyskou unci.

<div style='display:inline'><a href='https://go.cz.bbelements.com/please/redirect/2483/2/28/7/'><img src='https://go.cz.bbelements.com/please/showit/2483/2/28/7/?typkodu=img' width='0' height='0' style='border-width:0' alt='' /></a></div>

Zlato se dnes na promptním trhu dostalo nad 1295 dolarů za unci (oz; 31,1 gramu), kde zatím nikdy nebylo. Před dvěma lety se v rámci korekce na finančních trzích cena zlata přechodně propadla na 680 dolarů, za necelé dva roky tedy vzrostla asi o 90 procent.

Portfolio manažer a šéf alternativních investic v makléřské společnosti London & Capital Pau Morilla-Giner byl nebyl překvapen, kdyby se cena zlata ještě letos dostala na 1350 USD/oz. Připouští ale, že po zbytek letošního roku bude cena asi hodně kolísat. Část analytiků ale vidí cenu koncem letošního roku ještě výše, někteří až na 1500 dolarech.

Morilla-Giner řekl, že důvěra v papírové peníze bude klesat s tím, jak budou vlády vyspělých zemí zavádět další opatření na podporu ekonomiky. Nezájmu investorů podle něj asi nezůstane ušetřena žádná významnější měna, tedy ani dolar a euro, ale ani japonský jen či britská libra.

"Centrální bankéři budou dál hledět na spotřebitelskou důvěru, maloobchodní tržby a data o vývoji nezaměstnanosti. Pokud uvidí, že tyto tři indikátory jasně ukazují další zhoršení, zcela jistě se nebudou obávat zakročit a sáhnout k dalšímu kvantitativnímu uvolňování," řekl agentuře Reuters Morilla-Giner. V podmínkách slabého růstu ekonomiky lze podle něj čekat i pokles hodnoty měn.

"Ve Washingtonu, Londýně či Bruselu teď mají všichni dost důvodů k tomu, aby devalvovali měnu, a ujistili se tak, že jeden bude tomu druhému schopen lépe konkurovat," vysvětlil expert. "V Dillí nebo Pekingu pak máte lidi, kteří mají přes tři biliony dolarů v rezervách a mají obavy z toho, co se děje. Postupně, ale vytrvale pak budou část rezerv přesouvat do zlata," dodal. Nebudou to prý všechny rezervy ani většina, ale část rezerv skončí ve zlatě.

Spojené státy, Velká Británie, Japonsko i eurozóna už zvýšily objem peněžní zásoby, aby podpořily ekonomiku. Tím ale zároveň oslabily hodnotu svých měn. Americká centrální banka navíc po úterním zasedání svého měnového výboru avizovala, že je připravena poskytnout ekonomice další podporu. Kurz dolaru na to reagoval okamžitě a vydal se prudce dolů. Silně tak přispěl k výstupu ceny zlata na další rekord.

Další růst cen zlata ale nepředpovídají pouze analytici, nýbrž i samotné těžební firmy. Jejich zástupci se tento týden sešli na každoročním fóru v Denveru, kde nastínili další vývoj odvětví. Další růst cen zlata už nyní připouští i miliardář George Soros, který dlouho předpovídal, že zlato je předražené a jeho cena musí klesnout.

Autor: ČTK
www.ctk.cz

 

Zdroj: [15:55:16] Valášek Karel: https://www.financninoviny.cz/zpravy/cena-zlata-pristi-rok-vystoupi-na-1700-dolaru-tvrdi-analytik/532053&id_seznam=

—————

Zpět