Se zlatem na věčné časy


Výstavy

 

Den otevřených dveří 2010

Česká národní banka umožní počtvrté v historii veřejnosti, aby nahlédla do jinak běžně nepřístupných prostor ústředí v Praze v ulici Na Příkopě. Naposledy měli lidé tuto mimořádnou příležitost před čtyřmi lety. ČNB bude otevřena návštěvníkům 12. června 2010 od 9 do 15 hodin. Podtitul letošního Dne otevřených dveří je - Jak se dělá měna.

Na trase v hlavní budově ČNB bude připraveno šest zastavení, která poskytnou ucelený obrázek o měnovém rozhodování, jeho souvislostech a přiblíží, jak se změny nastavení základních úrokových sazeb promítají do běžného života každého z nás.

V rámci prohlídky bude také možné navštívit stálou Expozici ČNB, která je umístěna v prostorách původního trezoru. Součástí akce budou i vystoupení členů bankovní rady.

SLOVO GUVERNÉRA

Zdeněk Tůma, guvernér ČNB

"Chceme vám představit centrální banku zevnitř - kdo a jak dělá měnovou politiku, jak se obchoduje na devizovém trhu a například i to, kde a jak dochází k zúčtování bezhotovostních platebních příkazů z jednotlivých bank. Zavedeme vás i na jiná běžně nepřístupná místa. Ukážeme vám zasedací místnost, v níž rozhoduje o nastavení úrokových sazeb bankovní rada, a otevřeme pro vás i dveře mojí pracovny. Zvu vás k návštěvě České národní banky."

Zdeněk Tůma

 

 Na židli p.guvernéra ČNB12,5 kg zlata je těžké......

 

 

https://www.ceske-zlato.cz/

Největší zlatá mince světa je v Praze. Jen na jediný den

Největší zlatá mince světa
Mince má průměr 50 centimetrů a je vyrobena ze 100 kilogramů ryzího zlata.
Foto: ČTK

V pražském Obecním domě vystavují největší a nejtěžší zlatou minci světa.

 

Mince nazvaná Maple Leaf (Javorový list) má průměr 50 centimetrů a je vyrobena ze 100 kilogramů ryzího zlata. V Praze bude k vidění jen jeden den a poté poputuje do dalších evropských měst.
 

Mince je vyrobena z 24 karátového zlata vytěženého pouze v Kanadě. Prvně byla vyražena Kanadskou královskou mincovnou v roce 2007 a její nominální hodnota je jeden milion kanadských dolarů (přes 16 milionů korun).
 

Na světě je celkem pět exemplářů, z nichž čtyři byly prodány soukromým sběratelům. Tržní hodnota mince vystavené v Praze se pohybuje okolo 2,5 milionu eur (63,4 milionu korun).


Rekord je zaznamenán v Guinnessovce
 

Mince je zapsaná do Guinnessovy knihy rekordů jako největší peníz světa. Kanadská královská mincovna, která je razí, mince neprodává každému zájemci. Zaměřuje se pouze na banky, velké obchodníky s mincemi a světové směnárny numismatického zboží.
 

Tradice zlatých mincí z kanadské mincovny začala v roce 1979. Od té doby podnik vyrazil peníze z 20 milionů trojských uncí zlata (jedna trojská unce odpovídá přibližně 31 gramům).

V současnosti pracovníci chystají speciální sadu zlatých mincí k příležitosti zimních olympijských her, které se příští rok budou konat v kanadském Vancouveru.


 
  • Pamětní mince k olympiádě ve Vancouveru
  • Pamětní mince k olympiádě ve Vancouveru
  • Pamětní mince k olympiádě ve Vancouveru
  • Pamětní mince k olympiádě ve Vancouveru
  • Pamětní mince k olympiádě ve Vancouveru
(foto: internet)


Z Prahy poputuje na sever Evropy

Minci do Prahy přivezla společnost Národní Pokladnice, která si ji pronajala od soukromého vlastníka. Zájemci z řad veřejnosti se na ni mohou přijít podívat od 15 do 18 hodin do pražského Obecního domu. Poté by měla putovat do litevského Vilniusu a do Kodaně.

Na lícní straně je portrét královny Alžběty II. a nápis "jeden milion dolarů" v angličtině a francouzštině, na rubu motiv javorových listů a nápis "čisté zlato 100 kg".


Obří mince byla kvůli velikosti vyrobena převážně ručně. Díky impozantním rozměrům nemuseli výrobci mince řešit, jaký detail uchovat a který oželet jako by to bylo u běžných malých mincí. Zlato se navíc do formy oproti běžnému výrobnímu postupu lilo horké a forma tak musela vydržet teplotu 1200 stupňů. Více detailů o vzniku mince najdete TADY.

www.mediafax.cz/kultura/2995788-Na-vystave-Ceske-zlato-je-k-videni-nejvetsi-evropska-zlata-mince-Vidensky-filharmonik

Na výstavě České zlato je k vidění největší evropská zlatá mince Vídeňský filharmonik

Vídeňský filharmonik váží 31 kilogramů. (Foto: <a href=https://www.mediafaxfoto.cz _fcksavedurl=https://www.mediafaxfoto.cz _fcksavedurl=https://www.mediafaxfoto.cz _fcksavedurl=https://www.mediafaxfoto.cz _fcksavedurl=https://www.mediafaxfoto.cz _fcksavedurl=https://www.mediafaxfoto.cz _fcksavedurl=https://www.mediafaxfoto.cz target=_blank>© Mediafaxfoto.cz</a>)
Vídeňský filharmonik váží 31 kilogramů. (Foto: © Mediafaxfoto.cz)
PRAHA / 13:45, 15. 02. 2010

Největší evropskou investiční minci Vídeňský filharmonik o váze 31 kilogramů mohou vidět návštěvníci výstavy České zlato v Obecním domě v Praze, a to pouze do 21. února. Výstava bude pro veřejnost dále zpřístupněna až do konce června.

"Prezentaci největší evropské zlaté mince z ryzího zlata o váze tisíc troyských uncí doprovází přísná bezpečnostní opatření. Minci na výstavu zapůjčila přímo Rakouská národní banka," uvedl Pavel Trtík ze společnosti Zlaté Mince - Numismatika, která je spoluorganizátorem výstavy.

Mince byla do České republiky přepravena ve speciální krabici, která je uvnitř vypolstrovaná. "Pro vystavení zápůjčky jsme také museli splnit požadavky banky, která kladla velký důraz na určitou teplotu sálu, intenzitu osvětlení, vlhkost ovzduší a další," upřesnil Pavel Trtík.

Vídeňský filharmonik je investiční mince s nominální hodnotou eura a zlatou investiční mincí Evropy. Ražba mince z roku 2004 se zapsala do Guinnessovy knihy rekordů. "Těchto obřích mincí, které mají v průměru přes 37 centimetrů, bylo vyrobeno pouze 15 kusů a každá z nich má nominální hodnotu 100 tisíc euro. Takto velké mince se nerazí a nejsou ani lité. Obrábí se ručně na speciálních strojích a mohu říci, že každá z těch 15 mincí je unikát," dodal Trtík. Mince má na jedné straně znázorněné varhany a na druhé hudební nástroje vídeňských filharmoniků, jako jsou například housle nebo harfa.

Hodnota drahého kovu rekordní mince je zhruba 25 milionů korun. Vídeňský filharmonik, kterého mohou zhlédnout návštěvníci v Praze, je jediný kus, který není v soukromých sbírkách. Mince je zapůjčena z Rakouské národní banky.

Dále výstava nabízí model největšího nugetu o váze 72 kilogramů, který byl nalezen před více než 100 lety v Austrálii. "Zajímavé na tom je, že nuget byl nalezen pouze pět centimetrů pod povrchem země," upřesnil Trtík.

Návštěvníci mohou také zhlédnout medaile s papežem a největší razidla na světě, medaili raženou tankem, která je ukázkou tvorby českého designéra Otakara Duška, stříbrnou medaili s průstřelem, nebo medaile s otiskem prstu Václava Havla.

"Významným exponátem je nejkrásnější zlatá mince na světě s názvem Nové Město pražské, která je dílem akademického sochaře Vladimíra Oppla," dodal Trtík. Tato mince byla vybrána porotou složenou z umělců, kteří se věnují medailerské tvorbě, publicistů, ředitelů muzeí a mincoven v USA.

Celkem výstava nabízí více než 1000 mincí a medailí. "Jsme velmi rádi, že můžeme hostit tuto výstavu. Exponáty jsou umístěny v sálech, které nebyly několik let veřejnosti zpřístupněny a jejich příprava na tuto výstavu trvala déle než rok a půl," uvedl ředitel Obecního domu Tomáš Vacek.

Autor: Kateřina Vlasáková

Praha : České mince a medaile z drahých kovů www.austriagold.cz/aktualne

7. prosinec 2009 – 1. červenec 2010

Český klub Obecního domu

denně 10 – 18 hodin; 24.12. 10 – 15h, 31.12. 10 – 16h

Vstupné:

plné: 90,-Kč, rodinné: 140,-Kč (max.2 dospělé osoby a 2 děti do 18 let), snížené: 60,-Kč (držitelé průkazu ZTP,ZTP/P, mládež od 10-18 let, studenti SŠ a VŠ do 26 let), žákovské: 20,-Kč (skupiny žáků ZŠ a SŠ v doprovodu učitele, min. 10 osob ve skupině), zdarma: děti do 10 let v doprovodu rodičů, učitelé ZŠ, SŠ a VŠ jako doprovod skupiny, novináři 

 

Informace a prodej vstupenek:
Kulturní a informační středisko Obecního domu, nám. Republiky 5, 111 21 Praha 1, Česká republika, tel.: +420 / 222 002 101, fax: +420 / 222 002 100, e-mail:
info@obecnidum.cz ; www.obecnidum.cz

 

zdroj: TZ Obecní dům


Brno: Zlato Inků - 1000 let prokletí

https://www.zlatoinku.cz/cz/uebersicht.html