Se zlatem na věčné časy


Hurá do zlatnictví? JAN MAJER | (Tištěný Reflex, 12. 8. 2007) Reflex 32/2007

09.01.2010 20:23

"Do zlata lidé investují tisíce let. Za poslední čtyři roky se jeho hodnota téměř zdvojnásobila," říká PETR ČERMÁK ze společnosti Colosseum.

Dá se ještě dnes na investici do zlata zbohatnout?

Zlato nepatří do starého železa

Foto: PROFIMEDIA.CZ

Touha zbohatnout a finančně se zabezpečit provází lidské pokolení odnepaměti a je doprovázena snahou o nalezení onoho vysněného investičního instrumentu, který by zajistil lepší zítřky. V posledních letech se pro mnoho investorů tímto instrumentem opravdu opět stalo zlato, jehož cena od roku 2003 vzrostla téměř na dvojnásobek.

 

Jak dlouho už vlastně lidstvo uchovává bohatství ve zlatě?

 

V minulosti sehrálo zlato mnoho důležitých rolí. V prvopočátku převážně náboženskou a uměleckou, od roku 560 před Kristem už bylo zlato využíváno jako jistá forma peněz. Tento stav trval až do pádu brettonwoodského měnového systému v roce 1971. Od této chvíle ztrácí zlato významnou roli platidla, nicméně je stále všeobecně považováno za uchovatele hodnoty, což je dáno především jeho stabilní kupní silou, kterou si v průběhu posledních dvou set let udržuje.

 

Zůstane tato vlastnost zachována i v budoucnu? Přece jen je to trochu staromódní investice.

 

S největší pravděpodobností ano. Proto by neměl být tento drahý kov zatracován a považován za investici řadící se do kategorie nezajímavých. V současnosti existuje hned několik důvodů, proč by se investoři měli nad rolí zlata znovu zamyslet.

 

Které důvody to jsou?

 

Prvním z nich je solidní růst světové ekonomiky, který jde ruku v ruce se zvyšující se infl ací. To má za následek snížení kupní síly peněz. V takovýchto chvílích vstupuje na scénu zlato a jeho vlastnost v podobě uchování hodnoty, která ochrání investora před rizikem infl ace. Silný ekonomický růst dále působí blahodárně na životní úroveň obyvatel, což se začíná projevovat v Asii, především pak v Číně a Indii. Tam jsou lidé ochotni utrácet stále víc za výrobky, které by si v minulosti nemohli dovolit.

 

Co to má společného s cenou zlata?

 

Situace zdatně využívají obchodníci, kteří otevírají své brány stále většímu množství zájemců a uspokojují vyšší poptávku po špercích. To má následně pozitivní vliv na celkovou poptávku po zlatě.

 

Jsou i jiné důvody, proč by mohla cena zlata ještě jít nahoru, než to, že Číňané nakupují šperky?

 

Silný ekonomický růst se projevuje i ve zvyšující se spotřebě žlutého kovu v průmyslu. V neposlední řadě je nutné zvážit i oslabování dolaru, na něž mnohé centrální banky reagují nahrazováním zelené bankovky ve svých devizových rezervách za zlato. Žlutý kov je tak možné považovat z dlouhodobého hlediska za určitou formu "bezpečného přístavu", který může poskytnout investorům vyšší stupeň diverzifikace jejich portfolia a určitý stupeň stability.

 

Jak mohou drobní investoři participovat na růstu cen zlata? Návštěva zlatnictví asi není to pravé ...

 

Cest je hned několik. Pravděpodobně nejstarším způsobem, jak investovat do zlata, je nákup pamětních mincí. Základním předpokladem jsou ovšem kvalitní numizmatické znalosti. Mnohem jednodušší možnosti však poskytují moderní finanční trhy. Jednou z nich je například nákup fondů zaměřujících se na obchodování se zlatem či s drahými kovy obecně. Další velmi atraktivní variantou je nákup zlata přes komoditního brokera, který je realizován prostřednictvím nákupu futures kontraktu. Na růstu cen zlata lze profitovat i pomocí nákupu společností, které se orientují na těžbu této komodity.

—————

Zpět