Se zlatem na věčné časy


Zájem investorů o zlato je stále vysoký, jeho ceny mohou vzrůst

10.03.2010 00:55

Financninoviny.cz 7.3.2010

Praha 7. března (ČTK) - Zájem investorů o zlato kvůli nejistotám na finančních trzích neustále trvá. Vyplývá to z vyjádření obchodníků pro ČTK. V drahých kovech investoři hledají větší stabilitu a jistotu, kterou postrádají u akcií nebo měn. Podle některých analytiků by se mohla cena zlata koncem roku vyšplhat na nová maxima.

Reklama

Zlaté cihly a mince začala loni v březnu nabízet například Komerční banka (KB). Zájem klientů je podle tiskové mluvčí KB Moniky Klucové solidní, mírně překonal očekávání banky. "Klienti nově definovali svoji investiční taktiku vůči zlatu jako investici, která stabilizuje hodnotu portfolia. Tato taktika je postavena na dlouhodobém držení zlata v investičním portfoliu za účelem jeho diverzifikace a zpravidla dosahuje výše pěti procent z celkového objemu portfolia," uvedla pro ČTK Klucová.

 

Cena zlata denominovaná v britské libře a euru začátkem března vystoupila na nové rekordy. Žlutý kov, jak se zlatu říká, těží hlavně z vysoké kolísavosti na devizových trzích. Cena zlata se zvyšuje na termínových trzích i na trhu promptním, vůči dolaru ale zlato na novém rekordu není. Ve výstupu na rekord mu brání především sílící kurz dolaru z posledních dnů.

 

Vůči dolaru se cena zlata pohybuje pod 1150 dolarů, což je zatím dost daleko od rekordu, na němž se kov ocitl před koncem loňského roku. Tehdy se jeho cena vyšplhala vysoko nad 1200 dolarů.

 

Podle komoditního stratéga investiční banky Saxo Ole Sloth Hansena se zlato jako součást investičního portfolia stále zdá být dobrým nápadem. "V krátkodobém horizontu však mohou být dosaženy lepší nákupní úrovně s přihlédnutím k pokračující závislosti na kurzu amerického dolaru," zmínil analytik.

 

Potvrzuje to také analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak. "Myslíme si, že pro dlouhodobé investory je zlato vhodné k nákupu. Z krátkodobého hlediska (několik týdnů) by nás ale nepřekvapila malá cenová korekce," uvedl Tomčiak s tím, že v současnosti jsou mezi drahými kovy nejzajímavější platina a paladium.

 

U indexových fondů investujících do zlata došlo podle Hansena během několika posledních dní k přítokům, které naznačují, že zájem investorů je na současných úrovních stále vysoký. "V nejbližší době předpokládám, že se zlato bude obchodovat mezi 1150 a 1075 dolary za unci, ale mohlo by dosáhnout nových maxim ke konci roku. Pokračující nervozita ohledně fiskálního postavení některých vysoce zadlužených zemí v kombinaci s možným vznikem bubliny v čínské ekonomice propůjčí zlatu podporu," uzavřel Hansen.

 

Podle Tomčiaka by mělo zlato v dlouhodobém horizontu společně s ostatními drahými kovy pokračovat ve vzestupném trendu, který je patrný už od roku 2002. Při sestavování portfolia s investičním horizontem pěti a více let by se podle něj investoři neměli nákupu zlata obávat. "Důvodem je permanentní zvyšování zájmu o nákup tohoto kovu a zaostávání rozšiřování jeho těžby," uzavřel analytik.

—————

Zpět