Se zlatem na věčné časy


Zlato dál poroste, dokud bude dolar slabý

19.12.2009 00:46

Pavel Daniel | Publikováno 3.12.2009 14:42

Komoditní trhy nyní hlásí jeden rekord v prolomení ceny zlata za druhým. Naposledy zlato posunulo cenovou úroveň na 1221 dolaru za troyskou unci a zdá se, že ani tato hranice cenu zlata nezastaví. Vysvětlení odborníků, proč hodnota zlata roste, se dnes nemění – investoři vyhledávají nákup zlata jako alternativa k dolaru a ve strachu před hrozící vysokou inflací.

zlato

„Je řada investorů a spekulantů, kteří se dívají na zlato jako na ochranu před slábnoucí americkou měnou, ale je třeba si uvědomit, že světové zásoby tohoto kovu nejsou neomezené,“ konstatuje Martin Kadlec ze Saxo Bank.

Investoři by si proto měli toto prohlášení přeložit jako rovnici, která říká, že vývoj ceny zlata bude i do budoucna ve velké míře závislý na vývoji dolaru.

 

Komoditní experti přitom nemění své dlouhodobé strategie. Například poslední analýza Erste Bank potvrzuje, že je stále založena na dlouhodobém cílové ceně troyské unce na hodnotě 2300 dolarů za unci.

K úvaze tímto směrem vede podle Petera Stöferleho z Erste Bank to, že u surovin a drahých kovů cenový cyklus trvá velmi dlouho, nejméně 15 až 20 let.

“Vzhledem k tomu, že současný býčí trh byl zahájen v roce 2001, je dosažení cílové ceny 2300 dolarů za unci, v polovině cyklu více než reálné,” upřesňuje Stöferle.

Sledujte vývoj cen zlata online na E15.

—————

Zpět