Se zlatem na věčné časy


Zlato zůstane i letos investičním hitem

11.01.2010 16:56

Pavel Daniel | Publikováno 11.1.2010 7:40

Ropu na pozici nejsledovanější komodity vystřídalo loni zlato. Stalo se tak díky raketovému vzestupu ceny žlutého kovu za troyskou unci. Investoři, kteří na počátku loňského roku vložili do zlata peníze, mohli být za dvanáct měsíců bohatší o 24 procent.

zlato

A přestože se cena zlata za troyskou unci nyní na burze pohybuje okolo 1100 dolarů, analytici míní, že i letos by kov mohl posílit v podobném tempu. Rozhodně se prý nedá mluvit o bublině.

Komodity mají i letos patřit k vyhledávaným předmětům zájmu investorů. Nad zhodnocením investic totiž krouží stále více hrozba růstu inflace a nedůvěra ve vývoj amerického dolaru. A komodity jsou podle analytiků přirozeným jištěním právě proti znehodnocování investic.

„Cena zlata je výrazně závislá na vývoji inflace, včetně očekávané a na důvěře v dolar,“ uvedl analytik Atlantiku FT Petr Sklenář. Experti varují, že pokud se nepodaří správně a včas ukončit masivní finanční stimuly ekonomik, může se nadměrná likvidita rychle přelít ve vyšší inflaci, a tudíž nelze být negativní k tradičním investičním „jistotám“, jako je třeba nákup zlata.

Hlavní komoditní analytik Erste Group Ronald Stoeferle přikládá k argumentům, že kolem zlata nehrozí žádná bublina, další argument: Koncem sedmdesátých a začátkem osmdesátých let tržní kapitalizace všech akcií producentů zlata činila přibližně 25 procent kapitalizace celého akciového trhu.

Kapitalizace akcií v indexu Amex Gold Bugs, který zahrnuje ceny patnácti největších producentů zlata a stříbra, představuje nyní jen ve Spojených státech 250 miliard dolarů, což je podle Stoeferleho zhruba tržní kapitalizace společnosti Microsoft. Kapitalizace světového akciového trhu je podle World Federation Exchanges zhruba padesát bilionů dolarů, takže zmíněný index se na něm podílí zhruba polovinou procenta. „I z toho je vidět, že jsme daleko od bubliny,“ dodává Stoeferle.

I když analytici očekávají příznivý vývoj cen komodit, neznamená to, že by nehrozila rizika. „Také letos můžeme být svědky výrazné cenové volatility u komoditních titulů. S největší pravděpodobností však bude o něco menší než v minulém roce,“ tvrdí třeba analytik Colossea Petr Čermák. Podle komoditního stratéga Saxo Bank Ole Slotha Hansena zůstanou komodity i nadále investičním hitem.

Sledujte vývoj cen zlata online na E15.

 

—————

Zpět